fbpx

Folyadék alapú moduláris temperáló egység (FAMOTE) kutatás-fejlesztése elektromos meghajtású közúti járművek számára”

Lépjünk kapcsolatba!

PÁLYÁZAT

Szechenyi2020
Szechenyi2020

Folyadék alapú moduláris temperáló egység (FAMOTE) kutatás-fejlesztése elektromos meghajtású közúti járművek számára

Projektazonosító: 2020-1.1.2-PIACI-KFI-2020-00071

Konzorciumi tagok: FLEX-PS 93 Ipari Kereskedelmi és Szolgáltató Bt., ALOHA Informatikai Kereskedelmi és Szolgáltató Kft.

Projekt címe: „Folyadék alapú moduláris temperáló egység (FAMOTE) kutatás-fejlesztése elektromos meghajtású közúti járművek számára”

Szerződött támogatási összeg: 289 183 300 Ft

Támogatási intenzitás: 63,74%

A projekt megvalósításának kezdete: 2021.03.01.

A projekt fizikai befejezésének határideje: 2023.02.28.

Projekt leírása:

A projekt célja egy Folyadék Alapú Moduláris Temperáló Egység (FAMOTE) kifejlesztése, amely egy jól szigetelt, nagy hőkapacitású folyadékkal feltöltött különálló hálózat.

A belsőégésű motorral hajtott járművek fűtése és hűtése nagy mennyiségű energiát igényel, ami az akkumulátorokból nyert energiával jelentősen csökkenti a hatótávolságot, ezért ezen megoldások energiahatékonysága rendkívül kedvezőtlen. A fűtés és hűtés jelentős energiaigényének hatótávolságra gyakorolt negatív hatása nagymértékben csökkenthető, ha egy komplex, nem hulladékhőn alapuló fűtési és nagy hatékonyságú hűtési megoldás kerül kidolgozásra, amely az eddigi rendszerektől eltérő energiaforrást igényel. A projektben kifejlesztésre kerülő Folyadék Alapú Moduláris Temperáló Egység (FAMOTE) a töltés során felfűthető és lehűthető attól függően, hogy mire van szükség. A projekt kiemelten kezeli a nagy hőkapacitású folyadékra vonatkozó kutatást, mivel jelenleg nem áll rendelkezésre olyan összetételű hűtő/fűtőközegre alkalmas folyadék, ami a rendszer által igényelt hőtárolási kapacitás elérésére alkalmas. A rendszer vezérlése mikroszámítógéppel történik, amely integrálható a jármű fedélzeti rendszeréhez. A rendszer központi eleme a hűtő-fűtő tartály, mely megfelelő mennyiségű és a fejlesztés keretein belül kutatott összetételű fűtő/hűtőközeget tartalmaz. A fejlesztés főbb feladatai közé tartozik a (1) megfelelő hűtő- és fűtőközegek kutatása, (2) az alkalmazható energetikai eljárások vizsgálata, (3) a rendszer vezérlésére vonatkozó kutatások, vizsgálatok, (4) a hőszigetelő megoldások kutatása, valamint (5) a rendszerintegráció megvalósítása.

A fejlesztés eredményei használhatóak az eredetileg belsőégésű motorral gyártott, de átépített járművekben, továbbá megoldást jelent azon felépítménygyártók számára, akik a hagyományos áruszállítók mellett elektromos meghajtásúak számára is megoldást szeretnének kínálni, függetlenül attól, hogy áru- vagy személyszállításról van szó. A rendszerrel az elektromos járművek hatótávolsága és komfortérzet jelentősen növelhető.


                                                                                             

KAPCSOLAT

Szerviz: 06 (1) 361 4260

Tanácsadás :
BI és Workflow: +36 70 408 2028

Email: sales@aloha.hu

Cím: 1117, Budapest Alíz utca 1. (Office Garden Irodaház, B. épület, 7. emelet)

 

Elfogadom az Aloha Informatika Kft adatvédelmi nyilatkozatát