fbpx
Az év első webináriumán a Menedzsment Controlling Egyesület tagjainak mutatkoztunk be egy – elsősorban kisvállalatok számára készült – cash flow tervezési megoldással. Azoknak a mikro- és kisvállalkozásoknak nyújthat segítséget, akik pénzügyi nehézségek miatt nem tudnák megfizetni a controlleri kompetenciát, vagy akár azoknak, akiknél hétről-hétre sok energiát és időt visz el a cash flow terv előállítása.

Cél a vállalkozás hatékonysága és stabilitása

A megoldás kidolgozása során a készítők két alap célkitűzést állítottak maguk elé:  

  • Olyan üzletileg hasznos funkciókat alakítsanak ki, melyek valóban értéket teremtenek, fokozzák egy vállalkozás hatékonyságát, stabilitását 
  • Tekintettel a kkv. szektorra jellemző szűkös emberi erőforrásra és a hiányzó speciális szakértelemre, minél egyszerűbb módszereket dolgozzanak ki, amelyek megkönnyítik a modell üzemeltetését.

Előrejelzések cégvezetőknek és kereskedelmi vezetőknek is

A bemutatott adatmodell Power BI szoftverrel készült és a legegyszerűbb működést szem előtt tartva Excelben található adatforrásokra épül, melyek elhelyezhetők hálózati meghajtókon, vagy akár Onedrive mappákban is. Adat megjelenítésre különböző felületek készültek a különböző szerepköröket betöltő személyek számára. Így pl. a cash flow elemzést végző pénzügyi szakemberen kívül a kereskedelmi vezetőnek, aki a kereskedői előrejelzések alapján kap egy átfogó képet a várható árbevétel alakulásáról és egészen részletekbe menő adatokat tud kinyerni az egyes vevőkről, szállítókról, valamint a munkatársai teljesítményéről. A kimutatásoknak hasznát veheti a nyitott vevő és szállító adatokkal foglalkozó pénzügyes munkatárs is, és az értékesítés és a cash flow számok nagyvonalú alakulására kíváncsi cégvezető is. 

Akik többet akarnak kihozni a controllingból

A bemutató során hangsúlyozták, hogy ugyan az elsődleges célközönség a kkv., ugyanakkor a modell kiterjeszthető számos irányba, megteremtve ezzel a nagyvállalati felhasználás lehetőségét is. Például az Excel adatforrások lecserélhetők és akár közvetlen adatkapcsolat létesíthető a könyvelő szoftverrel, vagy a CRM alkalmazással.

Mindez úgy is megoldható, hogy az adatmodell és a megjelenítés nem, vagy csak kis mértékben változzon, kizárólag az adatelőállítás (ETL) lépéseit kell a modellnek megfelelően lecserélni. Ezzel kapcsolatban kérdésként elhangzott, hogy a gyakorlatban ez mennyire általános megközelítés. Válaszként az Aloha szakembere megerősítette, hogy erre minden esetben törekedni kell, mert controlling elvárások és igények folyamatosan változnak egy cégnél, nem lehet egy akár több évet átölelő controlling rendszer megújítási folyamatot az elején úgy megtervezni, hogy abban ne legyen módosítás. Ugyanakkor azt is ki kell zárni, hogy a legapróbb módosítás hatását a teljes rendszeren folyton át kelljen vezetni, ezért kell szabványosított munkafolyamatokat alkalmazni mind a tervezés, mind a kivitelezés során.

Kérdésként az is elhangzott, hogy ez a megközelítés mennyire kíván meg agilis projekt módszertant, amire a válasz az, hogy mindenképpen agilis az ajánlott, a vízesés modellel szemben, de ebben is, mint oly sok mindenben, az arany középút a célravezető. Vagyis egy projekt elején a rendelkezésre álló információkból a szállítónak érdemes a tapasztalataira támaszkodva az ismeretlenre is felkészülni és nagyvonalakban megtervezni a szállítandó rendszert. 

Ez utóbbi hozzáállás a költségek kézbentartása miatt is fontos, hiszen, ha minden paraméter változik a projekt során, akkor a túlköltekezés kockázata is megnő.

Pilot projekt, a bonyolult, adattárházra épülő BI rendszer kiépítése előtt

Az Aloha továbbá minden cégnek ajánlja, hogy ha mód van rá és le lehet határolni egy kisebb üzleti részt, akkor érdemes a kiválasztott szállítóval arra egy Pilot rendszert készíteni, aminek nagy előnye, hogy vevő és szállító megismeri egymást, és nem utolsó sorban megismeri saját adatait, folyamatait. Ezzel a tapasztalattal felvértezve egy bonyolult, adattárházra épülő BI rendszer kiépítését is várhatóan nagyobb siker koronázza. 

Excel helyett Power BI

A hallgatóságot még egy téma érdekelte részletekbe menően, hogy a Power BI miben nyújt többet, mondjuk az Excelnél. Erre Mészáros András kifejtette, hogy ugyan a Power BI és az Excel gyökerei valahol azonosak, pl. az adatelőkészítésre használt Power Query Editor megtalálható mindkét szoftverben, ugyanakkor szubjektív véleménye, hogy a Power BI sokkal kényelmesebb, ezen felül adatfeldolgozásban gyorsabb és talán a legszembeötlőbb előnye, a riportok megosztása, mely Excelben nem lehetséges.  

A különbségek itt nem érnek véget, de a rendelkezésre álló idő nem kedvezett a téma hosszabb kifejtésének. Az Aloha javaslata, hogy az érdeklődésre tekintettel érdemes lenne erről egy külön workshopot rendezni. 

Amennyiben érdekli a téma, keresse e-mailben szakértőnket:

meszaros.andras@aloha.hu

A beszámolót készítette: Mészáros András